XXIII. Deszki Maros Menti Fesztivál

Tisztelt Intézményvezetők, Csoportvezetők, kedves Pedagógusok!

Örömmel értesítjük, hogy a pandémia óta először újra sikerül megrendeznünk a Deszki Maros Menti Fesztivált. Utoljára 2019-ben találkoztunk személyesen, akkor közel 800 résztvevő fordult meg fesztiválunk különböző kategóriáin. Sajnos a járvány, az azt követő rezsiválság és a pályázatok hiánya miatt szüneteltetnünk kellett a rendezvényt, ezért nagyon örülünk, hogy idén a Nemzeti Kulturális Alap ismét támogatásra méltónak találta ezt a kistérségi megmérettetést.
Célunk idén sem lesz más, minthogy a tehetséges gyermekeknek, csoportoknak fellépési lehetőséget adjunk és a szakmai zsűri közreműködésével segítsük munkájukat.

A fesztivál időpontjai:

  1. VERS- ÉS PRÓZAMONDÁS
  2. március 08. péntek 14 óra

Versmondás (egy szabadon választott vers): a gyermek egyéniségéhez illő verset kérünk. Verses mesét nem fogadunk el!
Műsoridő: max. 3 perc

Prózamondás: a gyermek egyéniségéhez illő próza. Verses mesét nem fogadunk el!
Műsoridő: max. 5 perc
KÉRÜNK MINDENKIT A MŰSORIDŐ BETARTÁSÁRA!

Az alsó- és felső tagozat külön lesz zsűrizve mindkét kategóriában. Kérjük, hogy a selejtezőket a helyi szervezést felvállaló iskola, művészeti iskola vagy művelődési ház, helyben bonyolítsa le és a fesztiválon a települést már csak max. a 3 legjobb versmondó, illetve 3 prózamondó (3 alsó tagozatos, 3 felső tagozatos mindkét kategóriában) képviselje.
A JELENTKEZŐK LÉTSZÁMÁTÓL FÜGGŐEN EGY IDŐPONTBAN, DE KÜLÖN HELYSZÍNEN RENDEZZÜK MEG A KÉT KATEGÓRIÁT, mert semmiképpen sem szeretnénk, hogy sokáig elhúzódjon a verseny.

  1. SZÓLÓHANGSZER, KAMARAZENE, SZÓLÓ NÉPDALÉNEKLÉS, NÉPZENE, SZÓLÓÉNEK
  2. március 22. péntek 14 óra

Szólóhangszer (kivéve szintetizátor): a versenyzők 2 különböző karakterű darabbal készüljenek, a műsoridő az alsó tagozatosoknál az 5 percet, a felső tagozatosoknál a 8 percet ne haladja meg. Ebben a kategóriában a hangszerek nehezen összehasonlíthatósága miatt NEM HELYEZÉST OSZTUNK KI, HANEM MINŐSÍTÉST: ARANY, EZÜST ÉS BRONZ MINŐSÍTÉST, amelyet több versenyző is megkaphat.

Kamarazene: a műsoridő az alsó tagozatosoknál az 5 percet, a felső tagozatosoknál a 8 percet ne haladja meg.

Szóló népdaléneklés: A szóló népdaléneklés kategóriájában egyszemélyes műsorszámokkal lehet jelentkezni, egy népdalcsokrot kérünk zongorakíséret nélkül előadva. Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott népdalok stílushű előadásmódja, illetve az előadó egyéni, művészi kisugárzása. Csak egyéni előadókat várunk!

Népzene: A népzene kategóriában hangszeres szólistákat várunk, melyben egyszemélyes műsorszámokkal lehet jelentkezni, az autentikus népzene szólóhangszereinek bármelyikével. Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja (nem feldolgozás). A műsorszám max. 3-4 perc. Csak egyéni előadókat várunk!

Szólóének: egy szabadon választott könnyűzenei dalt kérünk hangszeres kíséret nélkül, zenei alappal. A zenei alapot minden előadó magának biztosítja, melyet a verseny napján érkezéskor pendrive-on kérünk leadni! Csak egyéni előadókat várunk! A verseny előtt hangpróbát biztosítunk, amelyről e-mailen fogjuk értesíteni a jelentkezőket. A műsorszám max. 3-4 perc.
Alsó- és felső tagozat külön lesz zsűrizve, de a jelentkezők számától függően (ha kevés a jelentkező) a zsűri összevonhatja a két korcsoportot!
Mindkét kategóriában egy településről max. kettő-kettő (két alsó-, két felső tagozatos) versenyző indulhat!

  1. NÉPTÁNC
  2. április 26. péntek 14 óra

Minden település kettő, max. 8 perces műsorszámmal nevezhet. Az alsó- és a felső tagozat a jelentkező csoportok számától függően lesz zsűrizve! Ebben a kategóriában sem helyezést osztunk ki, hanem MINŐSÍTÉST KAPNAK A CSOPORTOK (ARANY, EZÜST ÉS BRONZ), amelyet több csoport is megkaphat. A verseny előtt színpadbejárást biztosítunk, amelyről e-mailen fogjuk értesíteni a jelentkezőket.


Előfordulhat, hogy ötnél kevesebb jelentkező esetén nem indítjuk az adott kategóriát, ennek ellenére a jelentkezőknek a fesztiválon bemutatkozási lehetőséget biztosítunk. Erről az érintetteket értesíteni fogjuk.
CSAK ÁLTALÁNOS ISKOLÁS KORÚ GYEREKEK JELENTKEZÉSÉT VÁRJUK!
CSOPORT ESETÉN A TAGOK ÁTLAGÉLETKORA MAX. 14 ÉV LEHET!

Reméljük, hogy településéről, iskolájából minél többen részt vesznek fesztiválunkon!

Kérjük, hogy a jelentkezési lapot (mellékelve, sokszorosítható) pontosan töltsék ki és 2024. Február 28-ig küldjék vissza a Deszki Faluház postacímére: 6772 Deszk, Tempfli tér 8., vagy e-mail címére: faluhaz@deszk.hu. A jelentkezési lapok beérkezését visszaigazoljuk, amennyiben ez nem történik meg, kérjük, hogy kérdezzenek rá, megkaptuk-e a jelentkezést, mert előfordulhat, hogy technikai okok miatt nem érkezik meg az e-mail.

Ha bármilyen kérdés merül fel a fesztivállal kapcsolatban, forduljon Bene Ildikó igazgatóhoz (Tel: 62/571-599 vagy +3620/966-3477), vagy Szvitan Attila művelődésszervezőhöz (Tel: +3620/5817647)!

Deszk, 2024. január 23.

Tisztelettel:

Bene Ildikó
igazgató

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.