VIDEB

VIDEB, avagy deszkiek a világ deszkáin A 2013-as év is bő termést hozott a deszkiek kulturális életében. „A világ deszkáin bez granica” című, Magyarország – Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretein belül megvalósított IPA pályázat idén február és augusztus vége között zajlott le a Deszka Színház és a vajdasági Tanyaszínház együttműködésével. A mintegy hatvanötezer eurót mozgósító projekt elsődleges célja, hogy a kultúra ily módon is eljusson olyan magyarországi és szerbiai településekre is, ahol az embereknek nincs vagy elenyésző lehetőségük adódik kulturális programokon részt venni. Ebből adódóan mindkét partner egy-egy vadonatúj színdarab színpadra állítását és partnerenként legalább hét helyszínen való bemutatását tűzte ki célul Magyarországon és Szerbiában egyaránt. A Deszka Színház Pozsgai Zsolt: Kilóg a lóláb című francia komédiáját, a Tanyaszínház pedig Tadeusz Słobodzianek: Ilja próféta című művét mutatta be anyanyelvén, egyben feliratozva a partner nyelvén, hogy azok is értsék, akik a szomszédos ország nyelvét nem, vagy kevésbé beszélik. Mindkét csapat különböző, úgynevezett workshopokon vett részt Deszken és Kavillón, a Tanyaszínház székhelyén, ahol a szabadtéri színjátszás fortélyait sajátíthatták el a „Deszkások” a „Tanyásoktól”, mivel nekik ebben sokkal nagyobb tapasztalatuk van. A deszkiek Magyarországon négy helyszínen, Kiskunmajsán, Mórahalmon, Csongrádon és Kiskunhalason szerepeltek közbeiktatva egy szerbiai „turnét” is. Csókán, Szenttamáson és Bácsfeketehegyen mutatták be komédiájukat, sőt, lehetőségük adódott a bemutatkozásra Kavillón is, a Szabadtéri Színházak I. Nemzetközi Fesztiválján. A projekt zárórendezvénye a temerini Online Stream fesztivál volt, ahol a partnerek összegezték tapasztalataikat és tárgyalásokba kezdtek egy új, hét éves ciklust magába foglaló együttműködési megállapodás paramétereiről.

TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0135

„Hasznos délutánok a Faluházban”

Deszki Művelődési Ház és Könyvtár „Hasznos délutánok a Faluházban” címmel nyújtott be pályázatot mely 10.758.290,-Ft összegű,támogatásban részesült. A pályázatban hat oktatási-nevelési intézménnyel közösen különböző szakköröket (ének, színjátszó, kézműves, környezeti nevelés), táborokat (színjátszó, kézműves, rajz és vizuális kultúra, erdei iskola), könyvtári népszerűsítő programokat, vetélkedőket valósítanak meg. A projekt fő célja, hogy az iskolán kívüli művelődéshez, szabadidős tevékenységhez széles választékot biztosítson a gyerekek számára mind az iskolai szolgalmi időben, mind a nyári szünet idejére.

NEA pályázatok - Tiszavirág Néptáncegyesület

A Tiszavirág Néptáncegyesület a Nemzeti Együttműködési Alap két pályázatán is támogatást nyert. Az „Együtt – a Tiszavirág Néptáncegyesület Deszkért” című, NEA-NO-17-M-1660. azonosító számú pályázaton 550.000,-Ft-ot kapott az egyesület különböző működési költségei finanszírozására. Az „Egy év – Együtt – Tiszavirág Néptáncegyesület Deszk” című, NEA-NO-17-SZ-1367. azonosító számú szakmai pályázaton az egyéves évforduló ünneplésére 600.000,-Ft támogatást nyert az egyesület. 

NEA pályázatok- Deszk Község Népművészetéért Alapítvány

A Deszk Község Népművészetéért Alapítvány pályázott és támogatást nyert a Nemzeti Együttműködési Alap működési pályázatán. A „A deszki hagyományokért” című, NEA-NO-17-M-1539. azonosító számú projektben működési költségekre és koreográfusi díjakra nyert az alapítvány finanszírozást, 800.000,-Ft értékben. Szintén a Nemzeti Együttműködési Alaptól kiegészítő normatív támogatásként (NEA-NO-17-N-0010) még 171.700,-Ft-ot sikerült pályázni és megnyerni, amelyet alsószoknyák és a viselet szállításához alkalmas bőrönd megvásárlására fordíthat az alapítvány.