Népi hagyományőrző közösségi ház

a népi hagyomány- és a helyi örökség megőrzése jegyében

A sport és szabadidős tevékenységek támogatása mellett a kultúra és hagyományok ápolására is nagy hangsúlyt fektet a település. A közelmúltban elnyert III. tengelyes és LEADER pályázati forrásokból Deszk központ-jában található, korábban lakóház funkciójú, régi építésű parasztház felújításának, rekon-strukciójának valósulhatott meg.
Örömünk és büszkeségünk, hogy a fejlesztések eredményeként tovább gazdagodott és szépült településünk egy régi parasztház felújításával kialakított tradicionális épülettel, mely a továbbiakban Népi hagyományőrző közösségi házként fog otthont adni számos közösségi és hagyományőrző rendezvénynek, helyi és vendégkiállításoknak, mely nemcsak Deszk lakossága, hanem az ide látogató vendégek számára is vonzó attrakciót jelent.

Elérhetőség:

6772 Deszk, Széchenyi u. 35.

Látogatható:

előzetes bejelentkezéssel a Deszki Faluházban:

6772 Deszk, Tempfli tér 8.
62/571-599
e-mail: faluhaz@deszk.hu


A helyi emlékezet és a modernizáció

A mai gyorsan változó világban az olyan helyi közösségeknek, mint Deszk is, szembe kell nézniük azzal a kérdéssel, vajon hogyan tudnak megmaradni, s hogyan tudják megőrizni évszázadokon át kialakult kulturális arculatukat. Ehhez számba kell venniük mindazokat az értékeket, amiket a közösség valaha is teremtett saját maga és a világ számára. A helyi örökség felöleli a természeti és épített környezettől kezdve a művészeti alkotásokon, történeti műtárgyakon, régészeti leleteken, szellemi kincseken át a hagyományos kultúra még élő megnyilatkozásáig (a táncokig, dalokig és szokásokig). Ezek együtt alkotják Deszk (és a hasonló települések) kulturális tőkéjét, amelynek ismerete és védelme számunkra a legfontosabb.
Szívből kívánom, hogy sokáig őrizzük és védjük ezt a tőkét, amelynek egyik színtere lehet a most átadott népi hagyományőrző közösségi ház!
Dr. Felföldi László
néprajzkutató