„Idegenben keserűbb a sírás…”

Ezzel a címmel írt és rendezett egy fantasztikus darabot Rusz Márk Milán (Dr. Rusz Márk-Márkó bácsi fia), amely Karády Katalin életét mutatta be. Karády Katalin… a mai fiataloknak nem sokat mond a neve, szüleim korosztálya rajongott érte. Végig gondoltam, mit tudok róla? Tudtam, hogy egyedi, csodaszép hangja volt. Tudtam, hogy a fekete-fehér filmek ünnepelt sztárjaként a férfiak álma volt. Hát ez nem sok, gondoltam, így nem tudtam, mire számítsak. Zenés estre? Prózai előadásra? Rusz Milán játszotta a katonatisztet, Varga Klári (a debreceni Csokonai Színház színművésznője) alakította Karády Katalint. karády2Bár ez nem jó szó. Nem alakította, Ő maga volt Karády Katalin! Attól a perctől kezdve, hogy megszólalt, és elkezdte mesélni életét, teljesen elhittem, hogy magát a művésznőt látom és hallom a színpadon! Karády Katalin 1910-ben született.  Végigkövethettük, hogyan lett a gátlásos, önbizalomhiányos kislányból az ország Karády-ja, aki zsidókat bújtatott, akit szerettek és gyűlöltek, attól függően, hogyan ítélte meg (vagy el) a hatalmon lévő rezsim.  Életemben nem láttam még ilyen megrázó, lélekbe markoló előadást! Varga Klári csak mesélt és mesélt, ha nevetett, mi is nevettünk, ha sírt, mi is sírtunk, mert úgy beszélt Karády nehéz korszakairól, hogy közben folytak a könnyei! Nagyon felkavaró volt! Közben hallgathattunk sok-sok Karády dalt, Milán pedig hihetetlen virtuóz módon kísérte tangó harmonikáján. Rájöttem, nincs új a nap alatt… a legtöbb dalt mi is dúdoltuk, mert valahogy, valahonnan ismerte őket mindenki, nem számított, hány év telt el közben. Az előadás végén szűnni nem akaró tapssal köszöntük meg az élményt, amit kaptunk. Mindannyiunkat mélyen megérintett a darab, mint később kiderült, szinte mindenki elsírta magát egyszer-kétszer…  Megható volt látni, ahogy Milán a végén szülei felé fordulva tapsolt, Ő is meghatódott a feléje áradó szeretettől.

Csendesen, elgondolkodva mentem haza, és még napokig a darab hatása alatt álltam. Ahogy hallottuk, a következő előadás még fantasztikusabb lesz, úgyhogy szívből remélem, azt is láthatjuk Deszken!

Sillóné Varga Anikó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .